Wie is Wie

In dit gedeelte van de site vindt je een overzicht van legendarische namen uit de voetbalgeschiedenis, een verzameling beknopte profielen van eenieder waarvan een serieuse voetbalfan gehoord zou moeten hebben.

- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J -
- K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -


De onderstaande profielen zijn onlangs toegevoegd.

Ronald Koeman (Speler 1980-1997)

Ronald KoemanVerdediger – Ronald Koeman was een libero die bekend stond om het verwoestende afstandschot dat hij in de benen had. In 1992 bezorgde hij Barcelona met een daverende vrije trap de eerste Europacup I uit de clubgeschiedenis. Eerder had Koeman die prijs al met PSV gewonnen. Met Oranje won hij het EK ’88.
Lees verder…

Glenn Hysén (Speler 1978-1994)

Glenn HysénVerdediger – Glenn Hysén was in de jaren tachtig een vaste waarde in het Zweedse nationale elftal. Tijdens het WK 1990 was hij aanvoerder van de Zweden. Met IFK Gotenburg wist Hysén twee keer de UEFA-Cup te winnen. Buiten Zweden was de sterke centrumverdediger actief voor PSV, Liverpool en Fiorentina.
Lees verder…

Erik Gerets (Speler 1972-1992)

Erik GeretsVerdediger – Erik Gerets maakte begin jaren tachtig furore bij Standard Luik en de Rode Duivels. Het leverde de rechtsback een transfer naar AC Milan op, maar een lange schorsing vanwege de Bellemans-affaire maakte een eind aan zijn tijd in Italië. Met PSV won Gerets in 1988 als eerste Belg de Europacup I.
Lees verder…

Trevor Francis (Speler 1970-1994)

Trevor FrancisAanvaller – Trevor Francis werd de eerste Britse voetballer die een miljoen pond kostte toen hij, na indruk te hebben gemaakt bij Birmingham City, werd gekocht door Nottingham Forest. Francis kon de verwachtingen nooit geheel waarmaken, maar scoorde wel de winnende goal in de Europacupfinale van 1979.
Lees verder…

Ralf Edström (Speler 1971-1985)

Ralf EdströmAanvaller – Ralf Edström vormde midden jaren ’70 bij PSV een sterk duo met Willy van der Kuijlen. De lange Zweed moest het van zijn snelheid niet hebben, maar was een sterke kopper en kon dankzij een goede techniek ook over de grond uitstekend meekomen. Tijdens het WK 1974 scoorde Edström vier goals.
Lees verder…

Roberto Donadoni (Speler 1982-2000)

Roberto DonadoniMiddenvelder – Roberto Donadoni was een vaste kracht in het grote AC Milan van eind jaren tachtig en begin jaren negentig. De krachtige en dynamische rechter middenvelder won met Milan vijfmaal de Serie A en driemaal de Europacup 1. Met Italië wist Donadoni in 1994 de finale van het WK-voetbal te bereiken.
Lees verder…

Zoltan Czibor (Speler 1948-1963)

Zoltan CziborAanvaller – Zoltán Czibor was de linksbuiten van het briljante Hongaarse nationale team van begin jaren vijftig. Czibor stond bekend om zijn dribbels en zijn afgemeten voorzetten, maar bezat ook een hard en zuiver schot. Na de Russische inval in Hongarije van 1956 zocht hij zijn toevlucht bij Barcelona.
Lees verder…

Ivor Allchurch (Speler 1947-1968)

Ivor AllchurchAanvaller – Ivor Allchurch geldt als één van de beste uit Wales afkomstige voetballers ooit. De linksbinnen stond bekend om zijn zuivere passing, zijn vermogen om tegenstanders uit te spelen en zijn goede schot. In 1958 bereikte de bescheiden Allchurch met Wales de kwartfinale van het WK-Voetbal.
Lees verder…

Mario Zagallo (Speler 1948-1965)

Mario ZagaloAanvaller – Mário Zagallo droeg zijn steentje bij aan elk van de eerste drie Braziliaanse wereldtitels. In 1958 en 1962 maakte de linksbuiten deel uit van de Braziliaanse voorhoede, terwijl hij in 1970 optrad als bondscoach. Zo werd Zagallo de eerste man die het WK-voetbal als speler en als coach wist te winnen.
Lees verder…

Jan Wouters (Speler 1980-1996)

Jan WoutersMiddenvelder – Jan Wouters maakte er geen probleem van het vuile werk op te knappen voor meer talentvolle teamgenoten. Met zijn onvermoeibare geschoffel op het middenveld droeg de wat onderschatte Wouters een flink steentje bij aan het winnen van de Europese titel door het Nederlands Elftal in 1988.
Lees verder…

Jorge Valdano (Speler 1973-1987)

Jorge ValdanoAanvaller – Jorge Valdano was een intelligente en krachtige spits die met Argentinië in 1986 het WK wist te winnen en daarbij vier goals scoorde. Met Real Madrid won hij tweemaal de UEFA-Cup en driemaal de Spaanse titel. Later was Valdano ook als coach en technisch directeur actief voor Real Madrid.
Lees verder…

Marco Tardelli (Speler 1972-1988)

Marco TardelliMiddenvelder – Marco Tardelli won met Juventus zo ongeveer alles wat er te winnen valt, inclusief de Europacup I, II en III. Het hoogtepunt van zijn carrière beleefde Tardelli in 1982, toen de dynamische en hardwerkende middenvelder met Italië het WK wist te winnen en hij een goal in de finale scoorde.
Lees verder…

Raimundo Orsi (Speler 1920-1942)

Raimundo OrsiAanvaller – Raimundo Orsi won met Argentinië Olympisch zilver in 1928. Een jaar later stapte de linksbuiten van Independiente over naar Juventus. Hij maakte zoveel indruk in Italië dat de bond hem al snel voor het nationale team strikte. Zo beleefde Orsi zijn hoogtepunt door met Italië in 1934 het WK te winnen.
Lees verder…

Oldrich Nejedly (Speler 1926-1948)

Oldrich NejedlyAanvaller – Oldřich Nejedlý haalde met Tsjechoslowakije in 1934 de finale van het WK-voetbal, waarbij de spits het schopte tot topscorer van het toernooi. Zijn bijnaam luidde De Kanonnier, maar de frêle Nejedlý moest het feitelijk meer hebben van zijn techniek en neusje voor de goal, dan van een daverend schot.
Lees verder…

Michael Laudrup (Speler 1981-1998)

Michael LaudrupMiddenvelder – Michael Laudrup was één van de sterren van het Deense nationale team dat in de jaren ’80 furore maakte met fris en aanvallend voetbal. Met Barcelona won Laudrup in 1992 de Europacup, maar de Deense EK-zege van dat jaar liep de technicus door een conflict met de Deense bondscoach mis.
Lees verder…