4 augustus 2019

In beeld - Maradona in actie tegen Nederland

Op 22 mei 1979 nam Oranje het in het Zwitserse Bern op tegen Argentinie in een jubileumwedstrijd ter ere van het 75-jarig bestaan van de wereldvoetbalbond FIFA. De wedstrijd tussen de twee WK-finalisten van 1978, die plaatsvond in het legendarische Wankdorf stadion, eindigde in een teleurstellende 0-0, maar is om één specifieke reden wel degelijk het herinneren waard. Het was namelijk de enige keer dat Diego Armando Maradona in actie zou komen tegen het Nederlands Elftal.

Embed from Getty Images
Diego Maradona aan de bal tegen Oranje

Een vreemd gezicht is het wel, om iemand die zo symbool staat voor voetbal in de jaren tachtig in actie te zien tegen toppers uit de jaren zeventig als Ruud Krol, Johan Neeskens en Wim Jansen. Waar hun carrières zo langzaam aan ten einde liepen, stond de nog maar 18-jarige Maradona pas aan het begin van de zijne.

Embed from Getty Images
Johan Neeskens zet een tackle in...

Embed from Getty Images
....maar komt te laat.

Embed from Getty Images
Ruud Krol kijkt waakzaam toe.

Embed from Getty Images
Wim Jansen met een onderschepping.

De wedstrijd eindigde zoals gezegd in een doelpuntloos gelijkspel. Om toch een winnaar aan te kunnen wijzen werden er na de match strafschoppen genomen. Maradona wist de zijne te verzilveren. Namens Oranje misten naast René van de Kerkhof zowel de Jan Peters van Feyenoord als de Jan Peters van AZ'67. Omdat maar twee Argentijnen mis schoten, wonnen de Zuid-Amerikanen met 8-7.

Embed from Getty Images
Toen ploeggenoten nog tegen Maradona konden zeggen niet al het water op te drinken.

Embed from Getty Images
Na afloop van de westrijd met zijn Puma's onder de arm.

Zie ook: Spelersprofiel Diego Maradona