Historisch Overzicht

Spelletjes waarbij het draaide om het schoppen van een bal zijn in de loop van de geschiedenis in vele culturen gespeeld, maar voetbal zoals we het vandaag de dag spelen is een Engelse uitvinding. Voetbal is het product van het Engelse public school systeem. Daar groeide het chaotische spel uit tot een georganiseerde sport en het waren onderwijzers en voormalige leerlingen van die scholen die in de 19e eeuw ijverden voor het standaardiseren van de spelregels, culminerend in de oprichting van de Football Association in 1863.

• Voorlopers van het voetbal
• Oprichting van de Football Association
• Amateurisme of professionalisme
• Verspreiding van het spel
• FIFA en het WK-Voetbal
• De strijd om de Europacup
• Veranderende fancultuur
• Vercommercialisering van het voetbal

Voorlopers van het voetbal

Mob Football noemen de Engelsen het spel dat ongeveer vanaf de middeleeuwen werd gespeeld in allerlei dorpen en steden in Engeland. Een weinig flateuse maar wel accurate benaming. Een in twee partijen opgedeelde meute spelers poogde met alle middelen om een opgeblazen varkensblaas naar doelen aan tegenovergestelde kanten van een veld of stad te krijgen. Het spel was chaotisch en had nauwelijks regels, maar bood de spelers wel fysieke oefening. Dat laatste maakte het interessant voor public schools, waar een variant met meer regels zijn intrede deed. Die regels verschilden echter per school.
Binnenkort meer…

Oprichting van de Football Association

De oprichting van de Football Association in 1863 vormde het startsein voor de geschiedenis van het moderne voetbal. Het was de uitkomst van pogingen om de de regels van het football te standaardiseren. Centraal daarbij stonden twee vragen: zou de bal met de handen moeten kunnen worden gespeeld en zou het mogelijk moeten zijn een tegenstander tegen de grond te werken. Het antwoord van de oprichters van de Football Association was negatief. De voorstanders van die zaken trokken hun conclusies en zouden alternatieve codes als Rugby Football, Australian Football en American Football stichten.
Binnenkort meer… 

Amateurisme of professionalisme

Al snel werd duidelijk dat voetbal ook als passief tijdsverdrijf een grote toekomst had. De groei van het aantal betalende toeschouwers wierp de vraag op of voetballers betaald zouden moeten krijgen.
Binnenkort meer… 

Verspreiding van het spel

Britse ex-pats verspreiden het spelletje over de wereld. Met name in Europa en Zuid-Amerika slaat het voetbal aan.
Binnenkort meer… 

FIFA en het WK-Voetbal

Met de oprichting van de FIFA breekt een nieuwe fase aan in de geschiedenis van het voetbal. Bekroning van de inspanningen is de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal.
Binnenkort meer… 

De strijd om de Europacup

Na de Tweede Wereldoorlog krijgen al voor de oorlog geopperde plannen om tot een internationaal bekertoernooi voor clubteams te komen een concrete uitwerking in de vorm van de strijd om de Europacup.
Binnenkort meer… 

Veranderende fancultuur

Als volksport maakt het voetbal passie en agressie los die de autoriteiten als een bedreiging zien.
Binnenkort meer… 

Vercommercialisering van het voetbal

Rond de eeuwwisseling wordt het voetbal in steeds extremere mate een speelbal van commerciële belangen.
Binnenkort meer… 

(Visited 795 times, 1 visits today)