Als je duizend goals hebt gescoord en de voetbalgeschiedenis in bent gegaan als wellicht de beste voetballer aller tijden, kan er uiteraard niet worden gezegd dat je je roeping hebt gemist. Maar afgaande op onderstaande foto’s van een nog maar 17-jarige Pele in actie als keeper, zou er weleens een goede doelman aan de legendarische Braziliaan verloren kunnen zijn gegaan. Hij plukt de bal tenminste keurig weg voor twee aanstormende aanvallers.

Het zijn beelden uit 1957, toen Pele met zijn club Santos uitkwam in de Paulista, het kampioenschap van Sau Paulo. In die jaren waren wissels in veel competities en toernooien nog niet toegestaan of mocht er bijvoorbeeld maar één keer worden gewisseld, waardoor het vaker dan tegenwoordig voorkwam dat een veldspeler de plek van een geblesseerde doelman moest innemen. Blijkbaar was deze wedstrijd de piepjonge spits de pineut.

Alhoewel, de pineut. Pele beschouwde het keepen niet al een straf, dat mag blijken uit onderstaande foto. Daarop heeft de Braziliaan tijdens een training van het Braziliaans nationale elftal in 1964 plaats genomen onder de lat.

(Visited 511 times, 1 visits today)